Jaloezie is gevaarlijk

22 Jun

‘Eens was ik jouw roos, nu ben ik een doorn.’ De titel van dit lied trof me. Woorden uit een Zuid-Amerikaans land, maar herkenbaar voor een ieder die ooit te maken had met enige vorm van liefdesverdriet.

Bloeien als een roos, jazeker heb ik dat gedaan. Onbevangen en blijmoedig stond ik in het leven. Enthousiast pakte ik alles aan dat op mijn pad kwam en ik genoot met name van de fijne relaties en vriendschappen die me dat opleverde.

Ik hecht sterk aan mijn vrienden en vriendinnen; dat heb ik altijd gedaan. Allereerst natuurlijk aan mijn eigen vent, de vader van mijn kinderen. Maar een roos moet bloeien voor iedereen die je genegen is, opdat een prikje van een doorn niet zo opvalt.

Toch dreigt een geduchte vijand steeds meer invloed op mijn leven te krijgen. Jaloezie is een groot ding. Een allesvernietigende, gemene intrigant, die geniepig steekt in het moois dat in een goede relatie zit.

Een gezellig etentje bij goede vrienden. ‘Die vroege ochtendwandelingen verrijken ons leven‘, zeiden ze tegen me. ‘Jullie leven ís al zo rijk. Kon ik maar één zo’n wandeling maken‘, fluisterde het afgunststemmetje me in. ‘Hou nou maar op. Ik kan het meer niet aanhoren‘, zei ik.

Het was even stil aan de overkant. ‘Na het eten brengen we je maar naar huis‘, klonk het teleurgesteld. En terecht. Want wat moet je met iemand aan wie je niet meer kunt vertellen wat je fijn vindt? Dat je op je woorden moet gaan letten? Mag je het dan alleen nog maar over moeilijkheden hebben? Zó zit een vriendschap niet in elkaar.

De roos was een doorn geworden. Goddank kon ik het uitpraten met mijn verstandige vrienden. En de rozenstruik is sterk, zodat er weer een knop in zit. Jaloezie is gevaarlijk. Ik probeer de doornen af te breken, maar heb alsjeblieft mededogen als het me niet lukt…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: