Naar Spanje voor minstens tien jaar

1 Nov

En overal moest ik afgelopen weken weer wat van vinden. Van onze (inmiddels voormalige) minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans bijvoorbeeld, die zich uit de naad werkt voor volk en vaderland, wat door datzelfde volk werd beoordeeld met een dikke negen, maar die na een ondoordachte uitspraak nog maar een mager vijfje kreeg. Wat hij zei over de vliegramp was niet slim, maar een onvoldoende verdiende hij ook weer niet.

Of van de Zwarte Pieten–discussie. Ik begrijp onze donkere medemens best, die niet graag wordt uitgemaakt voor Zwarte Piet. Waarom moet de knecht van Sinterklaas zwart blijven? Anders gekleurde Pieten kunnen het werk toch óók doen?

Ons culturele erfgoed mag best veranderen. Dertig jaar geleden was Zwarte Piet nog een boeman, die stoute kindertjes sloeg met de roe en ze in de zak meenam naar Spanje. Dat is gelukkig allang niet meer. Dan hoeft hij toch ook niet per se zwart te blijven?

En dan moest ik ook iets vinden van Eric Nolet, de directeur van de Stichting ALS Nederland, die een greep uit de stichtingskas deed van 92.000 euro. Geld dat bijeengebracht was dankzij campagnes, die deels door hemzelf waren opgezet.

Wat moet zo’n man bezield hebben? Dat hij wel recht had op een beloning omdat hij goed werk had afgeleverd? Veel geld opgehaald, dus mocht er wel een deel naar zijn rekening? Geld dat bedoeld was voor onderzoek naar die akelige ziekte.

Misschien kende hij zelf geen patiënten met ALS. Dat zou toch kunnen? Hij was tenslotte enkel directeur. Och, hij is zijn baan kwijt, maar over een paar jaar is iedereen het weer vergeten.

Daarom moeten tien heel Zwarte Pieten Nolet alsnog te grazen nemen met hun roe en in de zak voor minstens tien jaar naar Spanje brengen. Of zullen we ‘Krijg de ALS! ‘ naar hem roepen? Nee, dat gaat dan weer te ver.. . Vind ik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: