De innerlijke strijd

15 Nov

Het zit niet mee. Een normaal leven (dus: druk, maar ook met tijd en energie voor leuke dingen) hebben Harry en ik niet. Althans niet samen. Ja, we hebben het allebei druk, dat wel. Druk met overleven.

Wat dat overleven inhoudt? Wat mij betreft het volgende. Als alles meezit (dat wil zeggen dat ik voldoende heb geslapen, geen katheter- of stoelgangproblemen heb en niet verkouden ben), dan ben ik tussen elf en twaalf uur vol goede moed beneden. De dag kan beginnen!

Door de geringe longcapaciteit ben ik altijd moe, maar dat verschilt per dag. Soms kom ik niet verder dan mijn laptop met het beademingsmasker op en een enkele keer blijf ik zelfs in bed. Maar af en toe uitgaan met vrienden, naar de film of concert met een hapje eten, lukt gelukkig ook nog wel.

Verder ben ik druk met schrijven, administratie en e-mail correspondentie. Vervelen doe ik me nooit. Harry trouwens ook niet. Hij is fulltime aan het werk en daarnaast onderhoudt hij zijn sociale contacten. Als hij thuis komt, is daar zijn zieke, invalide vrouw.

De vrouw die eens zijn minnares was, voor hem kookte, samen met hem de kinderen verzorgde en opvoedde en met hem uitging, zit nu met een masker op, praat haast onverstaanbaar en gaat om negen uur naar boven.

De gesprekken die we hebben, gaan vrijwel altijd over problemen die moeten worden opgelost en ’s nachts moet Harry paraat zijn om mij te helpen als dat nodig is. Dat wordt hem na vijftien jaar eigenlijk allemaal te veel, terwijl hij me niet in de steek wil laten.

De innerlijke strijd die we voeren, maakt ons allebei ongelukkig, maar wat moeten we? Toch maar uit elkaar? Verhuizen? Maar waar naar toe? Wat willen we nou eigenlijk? Ik heb dit dilemma eerder genoemd en we komen er maar niet uit. Dat heet dus overleven. . .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: